Spoločné jedlo - tajná prísada šťastia
- Andrej Burianek
- Apr 10
- 2 min read
Nový celosvetový výskum ukazuje, že spoločné stolovanie môže výrazne zvýšiť našu životnú spokojnosť
20. marca si každoročne pripomíname Svetový deň šťastia. Tento rok bola práve v tento deň zverejnená veľká výskumná štúdia, ktorá ukazuje, že cesta k šťastnejšiemu životu môže byť jednoduchšia, ako si myslíme. Stačí si častejšie sadnúť k stolu s niekým ďalším.Vedci analyzovali dáta z celosvetového Gallup World Poll a amerického výskumu využívania času a uskutočnili vôbec prvý globálny prieskum o spoločnom stravovaní. Výsledky hovoria sami za seba: čím častejšie jeme s inými ľuďmi, tým sme šťastnejší. A naopak — keď jeme sami, naše duševné zdravie a celková pohoda klesajú.

Každý štvrtý Američan je sám – a to nielen pri jedle
V roku 2023 uviedol každý štvrtý Američan, že v predchádzajúci deň zjedol všetky jedlá osamote. V porovnaní s rokom 2003 ide o nárast o 53 %. Najvýraznejší skok bol u mladých ľudí vo veku 18 až 34 rokov, kde sa tento ukazovateľ zvýšil až o 180 %. A hoci ide o americké dáta, podobné trendy badať aj v iných častiach sveta. Bolo by zaujmavé pozrieť sa na čísla zo Slovenska, aj keď nemôžeme byť veľký optimisti, že by sa zásadne líšili.
Našťastie, štúdia neostáva len pri negatívach. Prináša aj jednoduché a konkrétne riešenie.
Spoločné stolovanie = viac šťastia
Bez ohľadu na vek, príjem, vzdelanie či kultúru, výskumníci zistili, že ľudia, ktorí pravidelne jedia s inými, sú šťastnejší. Dokonca zistili, že spoločné stolovanie má rovnako silný vplyv na pohodu ako výška príjmu alebo zamestnanie.
Výskum ukazuje, že „zlomový bod“ nastáva pri 13 spoločných jedlách týždenne – teda v priemere dvakrát denne. Výskumníci skúmali týždennú frekvenciu obedov a večerí, ale určite aj raňajky alebo akékoľvek spoločné občerstvenie medzi hlavnými jedlami môže fungovať rovnako.
Nevychádza vám spoločne stravovanie 13-krát týždenne? Skúste sa k tomu aspoň priblížiť. To môže znieť ako nedosiahnuteľná výzva, no pozitívny vplyv sa ukázal už pri jednom spoločnom jedle za týždeň. Ak ste schopní viac, o to lepšie. Výskum ukazuje, že u ľudí, ktorí jedia s ostatnými 5 až 8-krát týždenne, dochádza k výraznému nárastu pocitu spokojnosti a dobrej nálady.
Tínedžeri potrebujú spoločné stolovanie najviac
Zvlášť silný účinok má spoločné jedenie na tínedžerov a mladých dospelých vo veku 16 až 24 rokov. V tejto vekovej skupine malo spoločné stolovanie ešte výraznejší efekt ako u starších vekových kategórii. Samozrejme aj ostatné vekové kategórie uvádzali pri spoločnom jedle nižší stres, menej smútku a dokonca aj nižšiu únavu.
Môžu za to mobily? Nie celkom
Výskumníci skúmali aj možnú súvislosť medzi nástupom smartfónov, sociálnych sietí a poklesom spoločného stravovania. Prekvapivo však nenašli žiadnu jasnú koreláciu. Inými slovami, trend osamelého stolovania sa začal skôr, než sa stali smartfóny masovo rozšírené, a pokračuje nezávisle od technologických inovácií. Aj keď, pravdaže, obrazovky môžu stále ovplyvňovať našu pozornosť a sociálnu izoláciu.
Čo z toho vyplýva pre naše rodiny?
Štúdia len potvrdzuje to, čo mnohí rodičia intuitívne cítia: rodinné stolovanie je viac než len o jedle. Sú miestom rozhovorov, smiechu, budovania vzťahov, a áno – aj pravidelných malých zápasov o to, kto niečo podá alebo odnesie tanier. Ale tieto momenty majú obrovskú hodnotu.
Ak sa v našich rodinách chceme cítiť viac prepojení, pokojnejší a šťastnejší, možno netreba veľké zmeny – možno stačí jeden spoločný obed naviac. Jednoduché rozhodnutie, ktoré môže priniesť veľké ovocie.
Voľne preložené z https://thefamilydinnerproject.org/
コメント